De Wijnboer

Wie is deze Wijnboer?

[zoom zoom_time=”1250″ zoom_trans=”sine:out” zoom_back=”#000″ zoom_pad=”10″ zoom_border=”10px solid silver”]

[/zoom]Een van de wijnboeren die druiven kweekt voor de Landzicht kelder is Herman Galama Geboren als jongste zoon uit een fries boerengezin met 14 kinderen in de Wieringermeer.

Hij is begonnen als metaalbewerker in de landbouwmechanisatie maar in zijn vrije tijd verbouwde hij op een klein stukje grond wat aardappels en uien.
Gereedschap repareerde hij als metaalbewerker zelf en zo ontstond van lieverlee een kleine ondernemer die teelde en agrarische machines repareerde en nieuwe bouwde.
In 1984 heeft hij de sprong gewaagd en is naar Zuid Afrika vertrokken. Na wat omzwervingen strandde hij in de buurt van Kimberley. Daar zag hij zijn kans liggen. Een renbaan voor paarden, totaal vervallen en verlaten met alleen nog een stal en een stuk boerderij lagen te koop.

Woeste grond maar zeer geschikt voor druiventeelt Hij heeft de stal en de boerderij gekocht en is een constructiebedrijf gestart. Met een paar handige medewerkers was hij in staat om een plek op de markt te veroveren. Op de klei aan de rivieroever ging hij allerlei gewassen telen: tarwe, mais, bonen, aardappelen maar ook grondboontjes (pinda’s).
Na verloop van tijd wilden eigenaren van de renbaan de zaak wel verkopen en heeft hij de grond naast zijn huis erbij gekocht. Nu was hij kleigrond wel gewend maar de grond naast het huis was zeer kalkrijk en met veel stenen.
De grond was ongeschikt voor tarwe en aardappels maar wijnranken doen het prima en zo werd Herman wijnboer in Zuid Afrika.

Bevloeing is esentieel voor de wijnranken De wijnstokken staan net als de uien en de aardappelen in de Wieringermeer, in rijen in het gelid.Het enig wat nu nog aan de renbaan herinnert is de “Winning Post”, de paal die de finish markeert.

Hij heeft 35 hectare wijngaard die hij met de meest moderne technieken onderhoudt. Zo wordt de wijngaard op de juiste tijden met de juiste hoeveelheden water uit de rivier over grote afstanden besproeid.