De Streek

Noord-Kaap (Zuid-Afrika)

[zoom zoom_time=”1250″ zoom_trans=”sine:out” zoom_back=”#000″ zoom_pad=”10″ zoom_border=”10px solid silver”][/zoom]
Klik op plaatje voor vergroting

De Noord-Kaap (Engels: Northern Cape) is een provincie van Zuid-Afrika, die ontstond in 1994 toen de vroegere Kaapprovincie in 3 provincies werd opgedeeld (waaronder ook de Oost-Kaap en de West-Kaap).

Ze grenst in het noorden aan Namibië en Botswana  en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

De hoofdstad is Kimberley; de enige andere grotere plaats is Upington. Het grootste deel van de provincie bestaat uit halfwoestijn, de Karoo genaamd.

De provincie is de grootste van Zuid-Afrika maar heeft het laagste aantal inwoners.
[zoom zoom_time=”1250″ zoom_trans=”sine:out” zoom_back=”#000″ zoom_pad=”10″ zoom_border=”10px solid silver”][/zoom]

Met uitzondering van het uiterste noordoosten van de provincie, waar de Tswana wonen, bestaat de bevolking uit kleurlingen en blanken. De lingua franca en meest gesproken huistaal is Afrikaans. Klik hier voor de gegevens van Noord Kaap

Kimberley

Kimberley, de hoofdstad van de provincie Noord-Kaap, ligt in de gemeente Sol Plaatje en telt ongeveer 170.000 inwoners, waavan 50% Afrikaans en 35% Setswana spreken.

Geschiedenis

In 1866 vond Erasmus Jacobs bij de Oranjerivier, op de plaas De Kalk, bij Hoopstad een wit steentje. Het bleek om een diamant van 21,25 karaat te gaan. Later werd een nog grotere 83,50 karaats diamant gevonden bij Colesburg Kopje. Mijnwerkers stroomden met duizenden toe. De mijn is als die Groot Gat bekend geworden, en eromheen is de nieuwe stad New Rush ontstaan. In 1873 kreeg de stad de nieuwe naam Kimberley, naar de Britse secretaris voor de Kolonie, de Earl of Kimberley.

Partnersteden

  • Arnhem in Nederland